VIDEO | Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Întotdeauna există riscul apariției poliomielitei, în situația în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare. Achiziţia vaccinului hexavalent a fost derulată şi încheiată”

Publicat: 16/08/2022, 17:30
Actualizat: 16/08/2022, 17:33

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat, marți, în cadrul unei conferințe de presă că, achiziţia vaccinului hexavalent, care oferă protecție în fața poliomielitei, a fost încheiată, iar săptămâna viitoare se va livra şi la noi în țară. De asemenea, Adriana Pistol a atras atenţia asupra faptului că există riscul apariţiei acestui virus în România, în contextul în care rata de vaccinare nu este una corespunzătoare.

Adriana Pistol a vorbit despre stadiul în care se află ministerul Sănătăţii privind achiziţia vaccinului hexavalent, despre care mulţi medici din ţară și DSP-urile se plâng că nu îl mai au.

„Achiziţia (n.r – vaccinului hexavalent) a fost derulată şi încheiată şi am înțeles de la colegii mei că săptămâna următoare se şi livrează în ţară. În mod sigur nu lipseşte de câteva luni, probabil că lipseşte în mod disproporţionat între judeţe, aia se poate. Adică sunt județe care au avut mai mult timp vaccin și sunt județe care n-au avut de mai mult timp vaccin. Există diferențe între județe, depinde despre care județ vorbim.

Dar pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică dumneavoastră găsiți în fiecare lună stocurile de vaccin și puteți să urmăriți acolo să vedeți care a fost stocul național și pe județe, pentru fiecare tip de vaccin în parte, și o să constatați că lucrurile nu sunt întotdeauna chiar așa”, a afirmat Adriana Pistol.

Întrebată dacă există în momentul de faţă riscul apariţiei poliomelitei în România, secretarul de stat a spus că sunt ţări, printre care şi România, în situaţia în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare în ceea ce privește virusul care produce poliomielita.

„Întotdeauna există riscul apariției poliomielitei, în orice țară, printre care și România, în situația în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare. Și când vorbim de o rată de vaccinare, nu vorbim neapărat numai de produsul hexavalent, acum, la vârsta de 2 luni, pentru că şansa ca un copil de 2 luni să facă poliomielită este foarte mică, el nejucându-se în curte cu alţi copii sau nebând apă de la chiuvetă, de la cişmea etc.

Deci implică o anumită vârstă. Sigur că poate avea un frăţior mai mare, care el este nevaccinat şi poate să-i aducă. Dar introducerea virusului poliomielitic sălbatic, cum spunem noi, este destul de dificil să se întâmple, pentru că virus poliomielitic sălbatic în lume nu mai există decât în foarte puţine state, în special din Asia, dar asta nu înseamnă că este imposibil.

De aceea, noi recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieții, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a explicat Adriana Pistol.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că, în acest moment, rata de vaccinare împotriva virusului poliomelitei în România este în jur de 75-76%, însă ar trebui să fie de minimum 80-85% pentru ca riscul să fie eliminat.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mama Geta nu o suportă pe Daniela Iliescu? De necrezut ce a putut să spună...
Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați...
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
O româncă din Italia a fost găsită într-o râpă adâncă de 30 de metri, după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Preşedintele Cehiei a suferit un accident. Care este starea de sănătate a liderului ceh
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) Ulei pentru cutie de viteze manuală: caracteristici de care să ții cont pentru ca...
×